Spații

ARAD / SUFRAGERIA ARĂDEANĂ / ora 19:00

NOAPTEA DE POEZIE LA ARAD

SUFRAGERIA ARĂDEANĂ, proiect de interacțiune civică pornit în 2019, a avut și are ca principală misiune conjugarea energiilor pozitive ale arădenilor capabilă să genereze o trezire spirituală a comunității, o reaplecare a oamenilor înspre deslușirea spiritului urbei, o redeșteptarea a acelor resorturi interne care pot îmbunătăți un standard de calitate urban.

Cu inspirația venită din sprijinul prietenilor Sufrageriei și cu o perseverență care ne-a ținut activi chiar și în perioada pandemică, inițiativa noastră s-a dezvoltat organic, etapă cu etapă, invitat cu invitat. Am adus sub bolta minunatei noaste incinte, oameni cu care Aradul se poate mândri, personalități care ne-au vorbit despre istoria lor, despre istoria locului și, până la urmă, despre fiecare în parte dintre cei prezenți. Seratele Sufrageriei au fost  momente presărate cu inteligență și înțelepciune, cu informații de actualitate și cu istorii savuroase, dar și cu muzică, teatru, modă, spiritualitate. Si, nu în ultimul rând, cu bunătăți de prin roadele cuhniilor sau ale pivnițelor.

BUCUREȘTI / NOAPTEA DE POEZIE LA CREART / ora 19:00

NOAPTEA DE POEZIE LA BUCUREȘTI

TEATRELLI este un spațiu cultural alternativ, imaginat și organizat de CREART – CENTRUL DE CREAȚIE, ARTĂ ȘI TRADIȚIE al Municipiului București. Dedicat artelor spectacolului, proiectelor de poezie și muzică, de teatru și dans, Teatrelli este un important laborator artistic contemporan, cu producții inovatoare, serii de performance-uri work in progress, precum și dezbaterilor culturale. Structura modulară a sălii permite ca fiecare nou spectacol să își modifice conceptul spațiului, invitând spectatorii să descopere noi modalități de a experimenta și a recepta teatrul.

Printre cele mai recente spectacole de poezie și muzică realizate de Teatrelli-CREART, împreună cu asociația Euro CulturArt, amintim de Lecturi Șoptite (#1 – 2023, #2 – 2024) și  reCITEȘTE POEZIE (2023), cu Maria Răducanu, Dan Mircea Cipariu, Krister Jonsson, Christian Weber și Michael Griener.

CREART – CENTRUL DE CREAȚIE, ARTĂ ȘI TRADIȚIE este un serviciu public aflat în subordinea Primăriei Municipiului București, fiind succesorul Centrului de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare, înființat în 1957.  CREART funcționează sub această titulatură din anul 2011 și are misiunea de a răspunde nevoilor culturale comunitare prin oferirea de produse și servicii culturale diverse: festivaluri naționale și internaționale, concursuri, expoziții, târguri, seminarii, concursuri de educație civică, ateliere de creație cultural-artistică.

BUCUREȘTI / NOAPTEA DE POEZIE LA MNLR / ora 19:00

NOAPTEA DE POEZIE LA BUCUREȘTI

Situat în centrul Bucureștiului, într-o clădire elegantă, MNLR este un loc al intersecției literaturii cu celelalte forme de cunoaștere și de expresie, unde se desfășoară Festivalul Internațional de Poezie București, ce reflectă toate evenimente complexe derulate în timpul anului – de la întâlniri cu scriitorii și reprezentanți ai pieței de carte, lansări, dezbateri, proiecții de filme, recitaluri de muzică și poezie, performance-uri și happening-uri, ateliere de scriere creativă și de traducere, expoziții naționale și internaționale.

BUCUREȘTI / HIDDEN – THE SOCIAL SPACE / ora 20:00

NOAPTEA DE POEZIE LA Clubul de lectură INSTITUTUL BLECHER

Hidden este un spațiu/bar cultural în care se desfășoară diverse evenimente – concerte acustice, show-uri de improvizație, întâlniri cu poeți și scriitori, proiecții de film, expoziții de grafică, pictură și fotografie, totul într-o atmosferă caldă și relaxată, liberă de stres sau alte sindroame! 😊

BUCUREȘTI / MARATONUL PEN CLUB / ORA 18:30

NOAPTEA DE POEZIE LA CĂRTUREȘTI CARUSEL

Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfășoară pe șase niveluri și este un experiment de locuire culturală a centrului vechi. Oferă spații pentru lectură, socializare și explorare artistică a inimii orașului. La ultimul etaj există o cafenea, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj. Librăria găzduiește frecvent evenimente culturale: lansări de carte, dezbateri, sesiuni de autografe cu autori români și străini, concerte și recitaluri, ateliere pentru adulți și copii.

Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat și transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat și reabilitat de proprietarul actual, dl. Jean Chrissoveloni, iar acum 2015 a prins viață printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanța istorică, semnată de biroul de arhitectură Square One.

CRAIOVA / Radio România Oltenia-Craiova / ora 19:00

NOAPTEA DE POEZIE LA CRAIOVA

Radio România Oltenia-Craiova Radioul public de la Craiova funcționează, din 1954, într-o clădire de patrimoniu, construită în 1912 și, de zece ani, este lider de audiență în Oltenia; emite pe trei frecvențe în FM și două în AM, precum și online, unde a lansat și cool.oltenia, post exclusiv muzical; anul cărții începe mereu, în martie, de la Craiova, radioul public fiind organizatorul Târgului de carte Gaudeamus Radio România, care se desfășoară în foaierul Naționalului craiovean; zilnic, Radio Oltenia este ascultat de peste 230.000 de persoane, ceea ce reprezintă 10% din populația Olteniei, dar are și la nivel național un market share de 1,2%, fiind cel mai ascultat dintre cele nouă posturi regionale ale Societății Române de Radiodifuziune. Radioul public de la Craiova nu încurajează cultura – e parte din ea!

CONSTANȚA / DOORS CLUB / ora 19:00

NOAPTEA DE POEZIE LA CONSTANȚA

DOORS CLUB / CONSTANȚA / este un spațiu socio-cultural care a găzduit de-a lungul timpului evenimente de mai multe tipuri, de la concerte live la vernisaje de fotografie, lansări de carte sau târguri caritabile și se poate mândri cu cele mai multe evenimente pe an din Constanța. Inima este de rocker, însă mintea rămâne mereu deschisă pentru lucruri fresh, inventive și pline de emoție.
Ușile s-au deschis pentru prima dată în 2006, atunci când Doors a debutat pe plaiurile constănțene cu un concert-eveniment alături de Harry Tavitian și trupa sa de instrumentiști. Dragostea pentru ritmurile și versurile sălbatice ale lui Jim Morrison s-au potrivit perfect cu cele 6 uși de la intrare, din prima locație, iar numele a fost cel care a găsit locul și a dat naștere unui spirit aparte. Entuziasmul pentru rock, jazz și muzica de nișă a făcut ca Doors să devină un nucleu al diversității în Constanța, iar oamenii cu gust pentru sunet și dorință de nou au început să se arate tot mai des. În 2011, Doors s-a reinventat, revenind într-un spațiu de 3 ori mai mare, cu o evoluție vizibilă: un spațiu indoor pentru concerte cu sunet de ultimă generație, terasă (indoor / outdoor), iar conexiunea dintre public și locație a devenit tot mai strânsă.

TÂRGU JIU / TEATRUL DRAMATIC „ELVIRA GODEANU” / ORA 19:00

NOAPTEA DE POEZIE LA TÂRGU JIU

TEATRUL DRAMATIC „ELVIRA GODEANU” din Târgu Jiu este un teatru de repertoriu, singura instituție de acest gen din județ, având astfel o deosebită valoare pentru cultura locală și regională. Înființat în anul 1993, teatrul a împlinit anul trecut 30 de ani, ocazie celebrată prin Festivalul „Zilele Elvira Godeanu”, organizat anual și care reunește artiști de valoare din țară și nu numai. În acești treizeci de ani de activitate teatrul a avut pe scena sa nume importante, atât actori cât și regizori, remarcându-se drept una dintre cele mai valoroase instituții de cultură din județul Gorj.

SIBIU / TEATRUL PENTRU COPII ŞI TINERET GONG / ORA 19:00

NOAPTEA DE POEZIE LA SIBIU

Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG, din Sibiu, înființat în anul 1949 în jurul unei diversități de practici și expresii culturale, este o instituție publică de spectacole cu un repertoriu bogat, printre care se numără atât spectacole de animație cu păpuși, cât și spectacole cu actori la vedere.

Fiind un teatru cu o îndelungată tradiţie în România, de altfel și una dintre primele instituţii profesioniste de gen din ţară, Teatrul Gong se ocupă de educaţia şi formarea copiilor şi tinerilor folosind cele mai noi şi diverse  forme de exprimare ale artei teatrale şi ale artei animaţiei, printr-o gamă de spectacole de diferite complexități problematice, pornind de la factorul educațional, până la cel al divertismentului și al instruirii de gândire și percepere.

TIMIȘOARA / MUZEUL APEI / ora 19:00

NOAPTEA DE POEZIE LA TIMIȘOARA

MUZEUL APEI este cel mai spectaculos spațiu din orașul de pe malurile Begăi care a fost inaugurat chiar în anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii. Ansamblul muzeal e format dintr-o clădire nouă și modernă, din sticlă, și din alte trei puncte cheie – Grupul de fântâni, Deferuginatorul și Casa pompelor –, toate în stilul Secession industrial, având o vechime de peste o sută de ani. Muzeul Apei, un proiect al companiei Aquatim SA, a găzduit, deja, zeci de evenimente culturale, fiind unul dintre punctele de atracție ale Timișoarei, în 2023 și, iată, în 2024.